Motor

2005-ben néhány lelkes magyar orvos hívta életre az Országos Mentőszolgálat Mentőmotoros Szolgálatát a világ több pontján működő motoros szolgálatok mintájára. Célul tűzték ki, hogy a magyar sürgősségi ellátási rendszerben magas szakmai kompetenciával rendelkező szakemberek nagy teljesítményű motorokon hatékonyan és gyorsan teljesítsenek szolgálatot. Sok évnyi küzdelem és fejlődés után érte el mai képét a szolgálat. Napjainkban közel negyven ember egész éves áldozatos munkája szükséges ahhoz, hogy három mentőmotor és két mentőrobogó betegeket láthasson el a márciustól októberig tartó szezonban. A Mentőmotoros Szolgálat saját alapítványi, illetve az Országos Mentőszolgálat erőforrásait hasznosítva működik, és lát el évente átlagosan 1500 beteget. A szolgálat az elmúlt években vezető szerepet vállalt a mentőmotorosok által használt egyszemélyes ellátási protokollok kialakításában. Az általunk kidolgozott és bevezetett módszereket tekintik példának a világ más országaiban működő Mentőmotoros Szolgálatok, hiszen egyedülállóan magas szintű a motorjaink egészségügyi felszerelése, illetve a motoron érkező első ellátó képzettségi szintje hazánkban a legmagasabb. A szolgálatnál folyamatos a szakmai-technikai fejlődés, több olyan eszközt használunk, melyet az országban elsőként vezettünk be a sürgősségi ellátásba.

A Szolgálat ,,nagy” motorjain speciálisan képzett mentőtisztek és orvosok dolgoznak jelenleg három helyszínről indulva a szezonban. Munkájuk során a riasztás után egy perccel olykor közel 180km/órás sebességgel közlekednek, majd percekkel később már súlyos sérülteket látnak el egyedül egy baleset helyszínén.

A gyorsaság és a mobilitás maximális kihasználása a cél minden esetben, hiszen egy autópályán történt balesetet azt követően mentőautóval olykor lehetetlen megközelíteni. Tény, hogy egy súlyos beteg első tíz percben kapott ellátása döntő jelentőségű az élet esélyei szempontjából, ez az ok, amiért a mentőmotor olykor az egyetlen ellátó lehet egy helyszínen a gyorsasága és kollégáink magas szintű szakmai felkészültsége miatt.

A mentőmotorosoknak az alábbi kritériumoknak kell megfelelniük:

– “A” kategóriás jogosítvány
– PAV I. alkalmassági vizsga megkülönböztető járműhöz
– a Honda Safety-Hungary vezetéstechnikai képzés sikeres vizsgája
– mentőtiszti diploma vagy orvosi végzettség
– a sürgősségi ellátásban szerzett 3 éves tapasztalat
– az Országos Mentőszolgálat által előírt szakmai vizsgák
– a Mentőmotoros Szolgálat által előírt szakmai vizsgák
– saját motorkerékpár, motoros tapasztalat