A Yamaha felszerelése

Az alábbiakban fényképekkel illusztrálva mutatjuk be a felszerelésünk kezdeti kialakítását:

Motorkerékpárjaink oldaltámasza bal oldalon van, ennek megfelelően a motoros általában arra száll le a motorról, így a bal oldali, könnyebben elérhető táskában vannak a legalapvetőbb eszközök. Minden beteg ellátásakor ezt a táskát használjuk először, a kevésbé súlyos esetek ellátásához ez a táska önmagában elegendő. (Magunk között “ismerkedős” táskának is hívjuk.)

Nagyításhoz kattints ide!

Tartalma:

• 3 db vénabiztosító szett (két piros – ezek krisztalloid, illetve kolloid infúziós oldatot, vénakanülöket, stranguláló gumit, bőrfertőtlenítőt, ragtapaszt, infúziós szereléket tartalmaznak, valamint egy kék – ez az előzőeken kívül speciális, gyermek és csecsemő vénabiztosításra alkalmas kisméretű vénakanülöket, és 100 ml-es cukor-, és mannit-oldatokat tartalmaz)
  • 1 db manuális vérnyomásmérő
  • 1 db Rettung mentőolló (“Mindentvágó” speciális erős olló, mely kialakításánál fogva vágáson kívül szükség esetén autóüveg betörésére is alkalmas.)
    1 db fonendoszkóp
  • 2 db ampullatár
  • 1 db vércukormérő
  • 1 flakon braunol fertőtlenítő oldat
  • 1 flakon égési gél (égett bőrfelület ellátásához)A dobozfedélben:
  • 1 db kék nylon táska (benne gumikesztyűk)
  • 1 db sárga nylon táska (benne pupillalámpa, olló, csipesz, szike, hőmérő, spatula, ujj-pulzoximéter, tűk, fecskendők, kötszer, ventolin spray, nitrát spray)
Rettungs olló

A jobb oldali táskában a komplikáltabb beavatkozások eszközeit találjuk, ha szükség van rá, nagyobb a baj. (“Dolgozós” táskának is becézzük.)

Nagyításhoz kattints ide!

Tartalma:

• 1 db légútbiztosító (intubációs) szett
  • 1 db EZ-IO (intraosszeális) fúrószett (hagyományos vénabiztosítás sikertelensége esetén a csontvelő vénás beviteli útként történő használata elfogadott, megfelelően gyors módszer, ennek elérésére szolgál)
  • 1 db felnőtt lélegeztető ballon + maszk
  • 1 db gyerek lélegeztető ballon + maszk
  • 1 db hosszabbító gégecső lélegeztetőhöz
  • 1 db twin-leszívó pumpa
  • 1 db sam-splint rögzítő sín (a motoron a klasszikus végtagrögzítő eszközök – pl. kramer-sín – nem  férnek el. Ennek alternatívája egy speciális, az amerikai hadsereg által fejlesztett, feltekert állapotban tárolt, kis helyigényű, nagyon könnyű eszköz, mely kitekerve akár az alsó végtag hosszának is megfelelő, a végtagra formálva, ahhoz fáslizva kiválóan rögzíti azt.)
  • 1 db nagy fényerejű elemlámpa

Doboz tetőben:

1 db nagy piros nylon táska (benne kötszerek, speciális égési kötszer, fejlámpa)
jobb oldali doboz
Légút biztosító szett

top case-ben kapott helyet a Lifepak 12 típusú defibrillátor-monitor és szerelékei (Ez az eszköz a defibrilláláson kívül a beteg monitorozására – automata vérnyomásmérés, EKG-monitor, pulzoximéter – a helyszínen 12 elvezetéses EKG készítésére, valamint szükség esetén szívritmus-generálásra (pacemaker) is alkalmas), valamint a sérültek nyaki gerincszakaszának rögzítésére alkalmas állítható nyakrögzítők is.