Egyéb felszerelés – extrák

Navigáció

A mentőmotorok felszerelésének része lett 2007-től a GPS. A Garmin cég kifejezetten motorokra készült GPS-készüléke segít a tájékozódásban.

Poroltó

A motorosrendőrök felszerelésének mintájára valamint saját tapasztalatok alapján 2007-től a hátsó bukócső erre a célra kialakított tartójában a mentőmotorokon található tűzoltó készülék.

Dobozolás

A mentőmotorokon alapvetően három doboz található. A két oldalsó dobozban műanyag rekeszekkel elválasztva, szigorú szakmai szempontok alapján összeállított egészségügyi felszerelés található oly módon csomagolva, hogy az a helyszínen a lehető legjobban hozzáférhető és felhasználható legyen.
A felső dobozba (top-case) került nagy mérete miatt a többfunkciós EKG-készülék és defibrillátor, valamint néhány más, mérete miatt az oldaldobozokba nem rakható eszköz, így például a nyakrögzítő gallér.
2008-tól a felső dobozok jobb menettulajdonság elérése végett előrébb, a hátsó ülés fölé kerülnek.

Bukócső

Kezdetben a mentőmotorokon csupán bukógombák voltak, a 2008-as szezonkezdésre mindhárom motoron elöl- hátul fém bukócsövek is felszerelésre kerülnek.

Matricák

A mentőmotorok egyedi arculatát a speciális láthatósági matricák határozzák meg. Mindhárom mentőmotoron neonzöld-narancssárga matricák illetve az Országos Mentőszolgálat és a Mentőmotoros Szolgálat emblémái, továbbá a szélvédőn “DOCTOR”-felirat segítik a jobb láthatóságot és felismerhetőséget.

Rádiótechnika

A Mentőmotoros Szolgálat tagjainál mindig van szolgálati mobiltelefon. Ezen felül Magyarországon a mentésben elsőként használták a 2007-es évben az Országos Mentőszolgálatnál a Rendőrséghez és a Tűzoltósághoz hasonlóan folyamatosan kiépülő EDR-rendszer műholdas kézirádióit, melyek igen széleskörűen használhatók. E rádiókészülékekhez a sisakban rögzített headset is rendelkezésre áll, így a menet közbeni kommunikáció is megoldott. A 2008-as évtől a tervek szerint a kézirádió mellett minden mentőmotor fixen telepített rádiókészülékkel lesz ellátva.

A TETRA-rendszer

Az EDR hálózat TETRA technológiával valósul meg, mely professzionális felhasználásra tervezett, mobil távközlő rendszer: a csoportkommunikációs szolgáltatások, a mobil telefónia, az üzenetküldés és a mobil adatszolgáltatások olyan egyedi kombinációja, amely egyetlen rádióegységről érhető el. A hivatalos szervek közti együttműködés is sokkal könnyebbé válhat a hálózat fejlett szolgáltatásainak köszönhetően.
A fő magyarországi felhasználók a készenléti szervek, többek között a rendőrség, a határőrség, a tűzoltóság, a katasztrófavédelem, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főigazgatóság, az Országos Mentőszolgálat, a büntetés-végrehajtás, a Honvédség és a Nemzetbiztonsági Szolgálatok.
A rendszer előnye, hogy akadálymentesen képes üzemelni nagy kiterjedésű területen, a háttérzaj kiszűrésével kiváló hangminőséget biztosít, mindig rendelkezésre áll, kevesebb mint fél másodperces hívásfelépítést garantál, bizonyos esetekben pedig hálózati lefedettség nélkül is működik. Az egyéni hívás mellett csoporthívásra, körözvényhívásra és expressz hívásra (push to talk), illetve adatátvitelre is alkalmas (státuszüzenetek, GPS helymeghatározási adatok, fájl- és képtovábbítás, adatbázis-elérés, IP, WAP) a digitális hálózat. A TETRA szolgáltatások diszpécserhálózaton keresztül működnek. Európában a 380-400 MHz-es frekvenciát használja a TETRA-rendszer.
A korábbi analóg rendszerrel az egyes készenléti és rendvédelmi szervek kommunikációja illetéktelen személyek, bűnelkövetők által lehallgatható, illetve megbénítható volt. A TETRA titkos kommunikációt biztosít, a korszerű, digitális rendszer ellehetetleníti az illegális információ- és adatfelhasználást, és még tartós áramkimaradás esetén is tökéletes működést biztosít. Azáltal, hogy naponta képes felújítani a titkosító kulcsokat minden rádió számára, magas szintű biztonságot nyújt.