M0 – Szigetszentmiklós

Az 1989-ben átadott M0-ás autóútról már mindenki hallott és sokan közlekednek is rajta. A 80-as évek forgalomszámlálási adatai alapján tervezett szakasz nem felel meg a mai kor követelményének. Az 1-es főúttól az M5-ig terjedő szakasz zsúfolt, szűk és itt mindig torlódások vannak. A zsúfoltság, a gyorshajtás és a kellő követési távolság be nem tartása igen gyakran eredményez torlódással, útzárral járó baleseteket.
A leállósáv hiánya miatt e szakaszon a mentőerők csak nagyon nehezen jutnak a helyszínre. Gyakran megesik, hogy kizárólag mentőhelikopter és mentőmotor tud a helyszínre érni hosszú ideig. Ez az oka, hogy az egyik mentőmotor állomáshelye a Szigetszentmiklósi Autópálya Mérnökség.

M0 telephely - Szigetszentmiklósi Autópálya Mérnökség M0 telephely - Szigetszentmiklósi Autópálya Mérnökség

A 2005-ben felújított mérnökséget a csepeli lehajtónál, az Autópálya Rendőrség épülete mellett találhatjuk. A mérnökség állomáshelyként való használata nagyon előnyös. A felhajtó közelsége az M0-ás gyors elérését biztosítja; az úthálózatot jól ismerő diszpécserek, útellenőrök pedig a helyszínek megközelítésében tudnak jelentős segítséget nyújtani. Az ellátási területhez tartozó kamerarendszer szintén segítség a kivonulás útvonalának megtervezéséhez.

A mentőmotorral a következő helyeken lehet a leggyakrabban találkozni:

• M0
  • M1, M5, M6, M7-es autópályák bevezető (kb. 40 km-es) szakasza
  • 1, 5, 6, 7, 51-es főutak hasonló kiterjesztésben
  • A Csepel-sziget települései
  • Diósd, Dunavarsány, Áporka, Délegyháza, Alsónémedi, Dunaharaszti, Taksony, Kiskunlacháza, Bugyi