Megkülönböztető jelzés

A mentőmotorok szolgálati járművé alakításának sarkalatos pontja volt a megkülönböztető hang- és fényjelzés felszerelése.

2012-től:

YAMAHA

A tapasztalataink alapján, illetve a piaci és anyagi lehetőségeink függvényében a Yamahák megkülönböztető jelzését is módosítottuk.

A pécsen szolgáló motor új Whelen szirénát kapott, melyet egy angol cég speciálisan ehhez a típushoz alakított. Így a fejidom alá került a sziréna, mely az aerodinamikát nem befolyásolja, 100W teljesítménye pedig kiváló észlelhetőséget biztosít.

A Tiszaújvárosban szolgáló motoron a hangjelzés maradt a Federal Signal terméke, a hangtölcséreket a bukócsöveken belülre, védettebb pozícióba szereltük.

A fények továbbra is a Federal Signal termékei, elöl piros-kék villanócsöves lámpák, hátul kék villanócsöves lámpa található.

A fényszórók esetszerű közlekedésnél felváltva villognak (Ez a funkció kikapcsolható, ha a látási viszonyok miatt nem biztonságos).

A Yamahákon a legtöbb problémát a kapcsolók okozták. Korábban a jelzés kapcsolásához a motorosnak el kellett engednie a kormányt az egyik kezével. Ez nem volt biztonságos, így a kapcsolókat mindenképpen a kormányra akartuk felszerelni. A hazai kereskedelmi forgalomban rendkívül nehéz volt megfelelő vízálló nyomó-kapcsoló beszerzése, de sikerült, konzolt is gyártattunk hozzá, így a megkülönböztető jelzés már a kormányról, biztonságosan kapcsolható.

További problémát okozott a megkülönböztető jelzések áramfogyasztása, ha egy baleset helyszínén az először odaérő mentőmotoron bekapcsolva hagytuk a fényjelzést, könnyen lemerült az akkumulátor. Ennek megoldására szereltettük be a “RunLock” rendszert, mely a megkülönböztető fényjelzés bekapcsolt állapota mellett lehetővé teszi az indítókulcs eltávolítását, így a járó motor biztosítja az akkumulátor megfelelő töltését. A motor a fények kikapcsolásakor, vagy elindulási kísérletnél leáll, így (reméljük) lopásbiztos is a rendszer.

HONDA

A Hondák megkülönböztető jelzését teljes átalakító-készlet formájában egy angol cégtől vásároltuk, a beszerelést a Honda-Szallerbeck szakemberei végezték.

A kapcsoló a korábbi modell (ST1100) police változatáról származik.

A sziréna Whelen típusú, 100W teljesítményű, rejtetten az idom alatt helyezkedik el, így is teljesíti az előírt hangnyomás-értékeket.

A fényjelzés minden eleme szintén Whelen gyártmány, elöl, a tükrök felett egy-egy M4 típusú, a fejidomon kétoldalt egy egy Vertex típusú, a hátsó dobozon pedig egy L360-as villogó helyezkedik el. A villogók mindegyike LED, így áramfogyasztásuk is kisebb. A fényszórók esetszerű közlekedésnél itt is felváltva villognak, természetesen külön kapcsolhatóan.

Az elektronika a hátsó ülés helyén kapott helyet, így a burkolatot levéve, jól hozzáférhető, szükség esetén javítható.

A kezdetek:

Megkülönböztető fényjelzés

2005-ben elsőként stroboszkópos, keskeny kék lámpák kerültek a motor elejére, és két LED-es villanólámpa hátulra.

A tapasztalatok szerint az első lámpák túl közel voltak a fényszóróhoz, így annak fénye zavarta az észlelhetőséget, a hátsó lámpák gyakorlati értéke pedig csekély volt.

Ezt követően történtek kísérletek különböző kék-fehér-piros szúrófények használatára, ám az alapproblémát (a fényszóró fényének dominanciáját) ezek nem oldották meg.
2006-tól új rögzítési pontok használatával Federal típusú, villanócsöves, kék illetve piros színű lámpák találhatók elöl, hátul pedig a felső doboz tetején felel a jobb észlelhetőségért egy stroboszkópos, nagy fényerejű kék lámpa.

A motorok elöl dupla fényszóróval rendelkeznek, átalakításukat követően esetszerű közlekedésnél a két lámpatest felváltva villog, elősegítve a jobb észrevehetőséget.

Sziréna

A mentőmotorokon a jelenleg forgalomban levő, motorkerékpárokra tervezett szirénák közül kettő darab van a legnagyobb teljesítményűből, oldalanként egy-egy. 2005 után a szirénák feljebb kerültek a jobb hallhatóság miatt.
A szirénák három különböző dallammódon üzemelnek, emellett lehetőség van az ún. “airhorn” (légkürt) használatára.