Egészségügyi felszerelés

Bevezetés

2008-ban – a mentőrobogó kis mérete miatt – nem volt könnyű elhelyezni eszközeinket, de igyekeztünk minél jobban kihasználni a rendelkezésünkre álló helyeket. A Life Pack az ülés alatti bukósisak tartóban került elhelyezésre. Felszerelésünk egy része, mely a magasabb szintű beavatkozáshoz szükséges, a hátsó dobozban volt, a gyors beavatkozáshoz szükséges eszközeink pedig hátizsákban voltak elhelyezve.

Mivel a top case elhelyezése jelentősen rontotta a menetdinamikát (messze a hátsó tengely mögé esett a súlypontja), illetve a hátizsák sem volt a legkényelmesebb, a későbbiekben konzolt készíttettünk, amelyre a “Hanu Life” táska biztonságosan rögzíthető volt. Ebbe a LifePak kivételével az összes felszerelésünk belefért. A táska kialakítása praktikusabb, így helyszínre érkezéskor az eszközök hamarabb elérhetőek. A LifePak az ülés alatt kapott helyet.

2012-ben Honda SH 300 típusú robogókkal kezdtük meg a szolgálatot. Nagyobb méretének köszönhetően több lehetőségünk nyílt a felszerelés elhelyezésére. A LifePak mellett néhány eszközünk a hátsó dobozba került, mely ezen a motoron gyári tartón, gyári doboz, így a menetdinamikát nem zavarja. A korábbiakban is használt HanuLife táskának erre a motorra is készíttettünk tartókonzolt, ami így a konzolon az ülés hátsó részén van rögzítve. Emellett az ülés alatti tekintélyes méretű zárható tárolórekesz is rendelkezésünkre áll.

Az alábbiakban képekkel illusztrálva mutatjuk be felszerelésünket:

Hátsó doboz

Itt találhatóak azok az eszközök, amelyek a mindennapi mentőmunkában ritkábban kellenek, illetve a táskában nem férnek el, de szükség esetén azonnal hozzáférhetőek. Itt helyeztük el a Life Pack 1000 típusú defibrillátort, amely a félautomata üzemmódon kívül manuális üzemmódban is használható, illetve a beteg monitorozására is alkalmas. A defibrillátor mellett lévő zsákban egy alternatív légútbiztosító eszközt helyeztünk el, az ún. az I-gelt, mely azonnali légútbiztosítás esetén pl. egy újraélesztésnél rögtön kéznél van a defibrillátorral együtt, elkerülve, hogy értékes másodperceket veszítsünk a táskában lévő légútbiztosító eszközök elővételével.

Itt található még az ún „Kendrick Traction Device”, másnéven húzósín, amivel a beteg törzséhez és a sérült végtaghoz való rögzítés után egy hevederrel enyhe húzást tudunk gyakorolni a sérült végtagra, ezzel csökkentve a fájdalmat és a törött csontvégek rossz helyen való rögzülését is.

Nyakrögzítő eszközeinkben a fejlődést az X-collar hozta. Előnye az eddigi gallérokkal szemben, hogy sokkal jobban rögzíti a nyaki gerincet és védelmet nyújt a fej rögzítése nélkül is.

HanuLife Táska

A táskában található felszerelésünk jelentős része, a gyors betegvizsgálat, az alap- és emelt szintű ellátás eszközei.

A táskát kinyitva rögtön a legalapvetőbb felszerelések esnek kézre, mint például a betegvizsgálathoz szükséges vérnyomásmérő, vércukormérő, hőmérő, pulzoximéter.

Ezen kívül találhatóak benne kötszerek, fecskendők, tűk, gyógyszerek, infúziók, kötszerek, veszélyes hulladék tartó doboz. A táska rekeszelválasztó fedelén branülök, olló, koher, csipesz került elhelyezésre, valamint az ún. mindentvágó olló, a Safety Boy.

A rekeszt kinyitva látható a felszerelésünk többi része: itt található a Mark IV-es típusú lélegeztető ballon felnőtt és gyerek maszkkal, rezervoárral, tartalék infúzió, váladék leszívására alkalmas Ambu kézi szívó, mely elődjénél, a Twin Pumpánál hatékonyabb és kisebb helyen elfér.

A táska tartalmaz még: EZ-IO (intraossealis) fúró készletet (a vénabiztosítás sikertelensége esetén, a csontvelő kanülálással infúzió, gyógyszerek bevitele lehetséges). Szülészeti csomagot, melyben steril kesztyű, köldök csat, nyákszívó, thermo fólia, újszülött méretű guedel tubus található. Két különböző légútbiztosító csomagot: egyikben az endotrachealis intubáláshoz szükséges eszközök vannak, vagyis több méretű endotrachealis tubus, laringoscope készlet, guedel tubus. A másikban az ún. alternatív légút eszközei, laringealis maszk, guedel tubusok, nasopharingealis tubusok több méretben. Található még a táskában végtag rögzítésére alkalmas lágy sín is, az ún. Sam Splint.

Felszerelésünk jelentősen bővült az elmúlt egy évben: a táskába került égési kötszer (Water Jel), gyors vérzés csillapításra alkalmas Tourniquette, mellyel a végtagi leszorítás biztonságosan kivitelezhető, továbbá vérzéscsillapításra alkalmas QuickClot kötszer.